Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort marmurkowy z brzoskwiniami i galaretką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11407
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9961
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11407
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9961
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka i 3 łyżki śmietany. Pod koniec wmieszaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Do reszty dodaj kakao i 2 łyżki śmietany. Rozsmaruj na jasnej masie.
Brzoskwinie odcedź i pokrój. Połowę ułóż na cieście.
Piecz je przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Nie wyjmuj z formy!
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem i cukrem pudrem. W 100 ml zalewy z brzoskwiń rozpuść 20 g żelatyny i podgrzej. Gorącą wmieszaj do kremu twarogowego. Dodaj połowę ubitej na sztywno śmietany. Rozsmaruj na ostudzonym cieście, nie wyjmując z formy. Schłódź.
W pozostałej zalewie wymieszaj resztę żelatyny. Podgrzej i wmieszaj do rozmiksowanych pozostałych brzoskwiń. Poczekaj, aż masa lekko ostygnie. Zanim zacznie tężeć, rozsmaruj na torcie.
Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Udekoruj resztą bitej śmietany.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena porcji: ok. 4 zł.Źródło: Na żywo