Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten bardzo prosty torcik, powstał głównie w celu wykorzystania jagód kamczackich. Ponieważ miałem ich niewiele, wymieszałem jagody z borówkami przez co smak był jeszcze lepszy. Nabrały smaku do złudzenia przypominającego smak jagód leśnych. Polecam!
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Jasny biszkopt: Białka ubiłem na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodawałem cukier ciągle ubijając, następnie dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie wymieszałem z mąkami.
Ciemny biszkopt: Białka ubiłem na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodawałem cukier ciągle ubijając, następnie dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie wymieszałem z mąkami i kakao.
Dwie blaszki identycznej wielkości wyłożyłem papierem do pieczenia i do każdej wylałem jeden rodzaj ciasta. Piekłem w 160 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu rzuciłem biszkopt na podłogę by pozbyć się powietrza. Użyłem blaszek kwadratowych, ponieważ takie ciasto łatwiej się kroi i ponieważ nie mam dwóch tortownic w jednakowym rozmiarze. Użyłem foremek 24x24 cm.
Krem Śmietanę ubiłem na sztywno z cukrem pudrem. Powoli ciągle ubijając.dodawałem mascarpone Gotowy krem podzieliłem na dwie części i do jednej dodałem kakao.
Galaretkę (miałem borówkową) rozpuściłem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Owoce trzymałem w lodówce i dodałem je do ostudzonej galaretki. Dziki temu, że owoce są zimne galaretka szybciej stężeje. Borówki (jagody) dokładnie wymieszałem w galaretce, posłuży ona jako konserwant.
Każdy biszkopt podzieliłem na 2-3 części (wg uznania). Przestrzenie pomiędzy nimi smarowałem kremem, a do jednego kawałka użyłem dżemu borówkowego.
Gotowy torcik owinąłem u góry folią aluminiową i wylałem na szczyt galaretkę z owocami. Galaretka musi mieć konsystencję gęstego żelu by nie wchłonęła w ciasto. Folia ma za zadanie utrzymać ją na całej powierzchni do chwili gdy całkowicie nie zgęstnieje. Ciasto należy trzymać w lodówce.