Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort Miodownik z orzechami i masą karmelową"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 151
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 151
Składniki
ok. 90 minut
Wlać do garnka wodę, zanurzyć puszkę z mlekiem skondensowanym, gotować przez ok. 2 godziny. Mleko wyjąć, poczekać, aż wystygnie. W rondelku rozpuścić miód z cukrem. Dodać masło, sodę oczyszczoną, mleko i rum. Dobrze wymieszać.
Przesiać mąkę do miski. Dodać jajka i miodową mieszankę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek o śr. ok. 26 cm. Placki przenieść na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Krawędzie placków odciąć tak, żeby powstały koła o śr. 24 cm. Odcięte kawałki ciasta pokruszyć.
Masło utrzeć. Ucierając, stopniowo dodawać wystudzoną masę ze skondensowanego mleka. Wmieszać mielone orzechy.
Miód wymieszać z rumem. Placki na korpus posmarować najpierw mieszanką miodową, a potem kremem orzechowym. Poukładać placki jeden na drugim, lekko dociskając. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem orzechowym i obsypać odłożonymi okruszkami ciasta.
W rondelku rozpuścić cukier z wodą i podgrzewać powoli, aż zacznie się karmelizować. Dodać połówki orzechów i, mieszając, lekko je uprażyć. Orzechy przełożyć na pergamin, wystudzić. Udekorować nimi wierzch tortu. Tort na noc wstawić do lodówki.Źródło: Życie na gorąco