Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort 2 w 1, mleczna kanapka i piłka nożna. Tort z ciemnymi biszkoptami i kremem mocno mlecznym.Tort z ozdobami z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla średniego wnuczka, na bal urodzinowy dla dzieci.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 212
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34100
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 508
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3055
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 212
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34100
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 508
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3055
Składniki
biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać olej i wymieszać delikatnie. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Obrócić i zdjąć papier z pieczenia. Upiec takie trzy biszkopty.
Biszkopt w tortownicy tak samo zrobić ale piec z 5 min. dłużej.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
piłka- W spodnim blacie biszkoptowym wyciąć trójkąt a w drugim koło objętości miski.
piłka- Miskę zafoliować i włożyć tą dużą część.
krem do piłki i i warstwy dużego tortu-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem gęstnieje.Wyłożyć do miski na piłkę i przykryć wyciętym kołem.Zafoliować i schować do lodówki.
Resztę kremu zaraz wyłożyć na nasączony biszkopt w zabezpieczonej blaszce.
Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć resztą soku.
Drugi krem zrobić identycznie i wyłożyć na biszkopt.
Przykryć trzecim biszkoptem i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
. Schłodzoną piłkę wyjąć z miski, odwracając na spód tortownicy.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą kopułę.
ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Brać po kawałku masy i wycinać wzory na piłkę,pięciokąty granatową. Wycinać w/g wzoru. (moja miska miała obwód 55 cm.x 2 =110 : 3 =3,66 cm miał mieć bok wzorów)(wyliczenia wzięłam z netu.)
Z białej masy wyciąć sześciokąty. Wzory przyłożyć na jeszcze nie zastygłym tynku.
mleczna kanapka-Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".Zdjąć blaszkę i papier.Boki można minimalnie obciąć, wyrównać.
polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i posmarować cały tort i trochę schłodzić.
Na miejsce gdzie będzie ułożona piłka, włożyć grube słomki do napoi i obciąć równo z powierzchnią tortu.Ułożyć tam tort piłkę.
Zrobić też resztę dekoracji, jak miniaturki piłek. Zrobić jednakowej wielkości kulki i poukładać na kawałku rozwałkowanej masie. Ale przed układaniem posmarować ją odrobiną wody. Delikatnie rozwałkować te kulki. Okrągłą foremką wyciąć piłeczkę. Na nich przykleić literki i cyferki. Z zielonej masy, zrobić trawę, wyciskając w prasce od czosnku.
Tort udekorować ozdobami. Tort przetrzymywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.