Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
taki oto w 3 smakach sobie wczoraj upiekłam. Ciasta biszkoptowe piekłam w malutkiej tortownicy o średnicy 18cm bo chciałam mieć taki wysoki torcik, ale spokojnie można upiec ciasta w tortownicy 21cm. Ciasta biszkoptowe pieczemy 3 jedno z dodatkiem kakao, drugie dodając budyń/kisiel truskawkowy . Do białego biszkoptu dodałam mleko w proszku ale nie jest konieczne; ja lubię akurat mam więc dosypałam nieco…
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 780
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 780
Składniki
zaczynamy od upieczenia 3 ciast biszkoptowych: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy żółtka, następnie delikatnie już łyżką należy wmieszać mąkę oraz budyń/kakao/mleko w proszku. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy ok 25-30 min w 160st
krem: do garnka wsypujemy mąki, cukier; wlewamy mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie dodajemy po jednym żółtku dokładnie mieszając. Stale mieszając czekamy, aż mleko się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy dodając partiami zimny budyń. Krem dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao (można więcej) i posiekaną czekoladę. Drugą zostawiamy jak jest, a do trzeciej zmiksowane na pure truskawki
Każdy krążek ciasta nasączamy, nakładamy krem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc…