Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
orzechowo-czekoladowa smakowita moc kalorii :)
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Żółtka ucieram z cukrem, białka ubijam na sztywną pianę, orzechy zmielone mieszam z proszkiem do pieczenia i tartą bułka. Do żółtek porcjami dodaję pianę i orzechy. Mieszam dokładnie. Tak przygotowana masę wylewam na tortownicę (wcześniej posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką) Wstawiam do średni nagrzanego piekarnika, piekę ok.45 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto musi dobrze wystygnąć. W tym czasie przygotowuję masy. Z mleka gotuję gęsty budyń. Studzę. Ucieram masło z cukrem pudrem. Wystudzony tort przekrawam na trzy części.
Do utartego masła dodaję wystudzony budyń. Miksuję. Masę dzielę na dwie części w proporcjach 1/3. Do pierwszej dodaję cukier wanilinowy i wanilię. Do drugiej kakao. Ja zrobiłam więcej masy kakaowej. Pierwszą warstwę ciasta nasączam esencją, nakładam kakaową,następny krążek ciasta także nasączam i nakładam masę waniliową, potem to samo i na wierzch masa ciemna / lub jasna jak kto woli / Tort obsypuję startą czekoladą wymieszaną z mielonymi orzechami. Przed rozkrojeniem powinie poleżakować w lodówce 2 -3 godzinki.