Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort owocowy z bezą i lentilkami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1154
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1154
Składniki
Żółtka z 3 jajek utrzyj z 8 dag cukru i 5 łyżkami gorącej wody. Białka ubij na sztywno, połącz z masą żółtkową. Cały czas mieszając, dodawaj partiami przesianą mąkę. Powstałe ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 40 min w 160 st.
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w ko steczkę, przełóż do rondelka. Wsyp 5 dag cukru, wlej 100 ml wody. Duś około 5 minut.
Proszek budyniowy rozprowadź w 100 ml wody. Wlej do jabłek. Duś razem jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj kandyzowane owoce. Masę rozprowadź na upieczonym spodzie biszkoptowym.
Dwa białka ubij w gorącej kąpieli wodnej z re sztą cukru na pianę. Następnie dodaj miód i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze chwilę. Pianę rozłóż na wierzchu ciasta. Zapiekaj ok. 20 min w 180 st. Ozdób lentilkami.
Gdy pieczesz ciasto biszkoptowe lub biszkopt na tort, nie smaruj brzegów tortownicy tłuszczem. Tłuszcz zmniejsza przyczepność ciasta do formy. Biszkopt słabiej wyrośnie po bokach, na środku utworzy się wybrzuszenie, a po upieczeniu całość opadnie.
czas ok. 80 min; porcja – 270 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety