Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wyjątkowe okazje, doskonały o każdej porze roku - zawsze robi furorę.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 291
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21605
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 291
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21605
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec dodaję powoli cukier a na koniec mąkę i sok z cytryny. Na blaszce do pieczenia kładę papier i rysuję na nim koło około 22-25 cm średnicy na które wykładam masę (nie uklepywać ubitych białek bo beza opadnie.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po około 5 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni, piekę 90 minut na termoobiegu.
Po ostudzeniu bezy ubijam na sztywno (bardzo zimną) śmietanę kremówkę i powoli dodaję serek mascarpone. Beza w trakcie pieczenia sama zrobi nam miejsce na krem. Powstały "otwór"wypełniam kremem i dekoruję owocami. W sezonie polecam świeże owoce, zimą świetnie nadają się ananasy, mandarynki itp.
Smacznego! Zazwyczaj robię więcej masy śmiatanowo-mascarpone. Ten krem jest pyszny, nikt nie narzeka, że dostał więcej :D