Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie ma bardziej spektakularnego deseru od tortu Pavlova. Sprawdzony przepis na idealnie kruchą z zewnątrz i rozpływającą się w środku bezę, krem z mascarpone i owoce, pozwoli ci zrobić ciasto jak z najlepszej cukierni. Przykuwa wzrok na stole, a do tego smakuje obłędnie.
Pavlova to doskonały przepis na deser, który nie jest przesadnie słodki, a jednocześnie daje dużą satysfakcję z przygotowania. Nie wymaga on drogich i trudno dostępnych składników. Bazuje głównie na jajkach, cukrze i śmietanie, czyli produktach, które większość z nas ma w lodówce. Nie potrzebujesz też specjalnego sprzętu, bo wystarczy mikser oraz piekarnik.
Choć nazwa beza Pavlova brzmi elegancko i może sugerować skomplikowany przepis, tak naprawdę przygotowanie tego wypieku nie jest trudne. Wymaga jednak cierpliwości, dokładności oraz stosowania odpowiednich proporcji. Nasz sprawdzony przepis pozwoli co zrobić delikatną, chrupiącą bezę z piankowym wnętrzem. Idealnie kontrastuje z kremową masą oraz orzeźwiającymi owocami.
W naszym sprawdzonym przepisie na tort Pavlova proponujemy użyć truskawek, które świetnie smakują do kremu z mascarpone i śmietanką. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie. Możesz również użyć malin, borówek, porzeczek czy też kiwi. Ważne, aby owoce były świeże, jędrne i dobrze odsączone z soku. Zbyt wodniste mogą spowodować, że beza zacznie mięknąć.
Tort Pavlova daje również wiele możliwości modyfikacji. Możesz zmieniać owoce w zależności od sezonu, dodawać ulubione kremy, a nawet sosy, np. czekoladowe lub pomarańczowe. Jeden przepis na tort Pavlova możesz wykorzystać do wielu rodzajów deserów, w tym mini bezików, indywidualnych dla każdego gościa.
Dobrze ubita piana z białek to fundament każdej bezy Pavlova. Aby była stabilna, lśniąca i idealnie sztywna, zadbaj o kilka drobiazgów. Przede wszystkim przygotuj miskę i końcówki miksera. Powinny być idealnie suche, czyste i odtłuszczone. Nawet śladowa ilość tłuszczu, wody czy brudu, uniemożliwi prawidłowe ubicie piany.
Białka powinny być oddzielone od żółtek bardzo starannie, bo nawet kropelka żółtka może zniweczyć cały proces. Co ciekawe, najlepiej ubijają się te w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć jajka z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem pracy.
Ubijanie białej w sprawdzonym przepisie na tort bezowy rozpocznij od miksowania na niskich obrotach. Kiedy piana zacznie się pienić, zwiększ moc miksera. Następnie, gdy objętość widocznie się zwiększy, stopniowo dodawaj cukier, najlepiej po łyżce. Każdą porcję dokładnie miksuj.
Cały proces ubijania bezy na tort Pavlova może trwać nawet 10 minut, ale nie warto go przyspieszać. Gotowa piana powinna być błyszcząca i gładka, a także sztywna (nie wypada z odwróconej miski).
Tort bezowy Pavlova ma charakterystyczny wygląd, bo jest dość wysoki i ma widoczne fale po zewnętrznej stronie. Jak to osiągnąć? Sięgnij po papier do pieczenia i narysuj na nim ołówkiem okrąg o średnicy 20 centymetrów. Kiedy będziesz przekładać pianę, nałóż ją na środek. Dopiero później rozprowadź delikatnie ku brzegom, unosząc masę pionowo łopatką lub łyżką. To stworzy charakterystyczne fale z zewnątrz. Zbuduj wyższe boki, tworząc rodzaj gniazdka z zagłębieniem pośrodku. Unikaj rozsmarowywania piany na płasko, powinna być wyciągnięta do góry.
Udany przepis na Pavlova to zasługa zarówno dobrego przygotowania piany z białek, jak i pieczenia. Właściwie bezę trzeba suszyć, co wymaga cierpliwości oraz precyzji. Najlepiej zacznij od wyższej temperatury, czyli 120°C przez pierwsze 20 minut, a następnie zmniejsz ją do 100°C i zostaw tak na kolejne 90-120 minut. Nie musisz używać do tego termoobiegu. W rezultacie otrzymasz charakterystyczny efekt dla bezy Pavlova – chrupiącą i delikatnie spękaną skorupkę, a także miękkie, lekko piankowe wnętrze.
Gdy czas pieczenia minie, nie wyjmuj bezy od razu. To jeden z najczęstszych błędów. Zamiast tego zostaw ją w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku aż całkowicie ostygnie.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1323
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25074
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 165
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1323
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25074
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 165
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę. Gdy masa zacznie gęstnieć wsyp do niej cukier. Miksuj do momentu, aż przestanie chrzęścić. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez minutę.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, narysuj okrąg o średnicy 20 cm. Za pomocą sylikonowej szpatułki wyłóż masę tak, aby nie wystawała poza obrysowany okrąg i nie była płaska. Postaraj się boki „wyciągnąć” do góry.
Do nagrzanego do 120 stopni C piekarnika włóż masę. Piecz przez około 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz około 120 minut. Po tym czasie sprawdź czy beza jest sucha. Jeśli nie, daj jej więcej czasu. Jeśli będzie wysuszona wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj bezy. Poczekaj, aż piekarnik ostygnie.
Krem śmietanowy. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie zmieszaj z serkiem mascarpone.
Na bezę wyłóż masę śmietanową i ozdób pokrojonymi na połówki truskawkami.