Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort piernikowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Składniki
Wodę, kakao, miód, przyprawę do piernika, cukry i margarynę zagotowuję. Do przestudzonej masy dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję do masy i mieszam. Ciasto piekę ok. godziny w 160°C w natłuszczonej tortownicy.
Krem z kaszy: Gotuję go z podanych składników ok. 3-4 min, studzę. Tłuszcz ucieram do białości, dodaję po łyżce zimnej kaszy. Na końcu wlewam sok z cytryny.
Polewa: Wszystkie rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszając (czekoladę dodaję na końcu).
Ciasto kroję na cztery placki. Pierwszy smaruję połową kremu, drugi powid łami śliwkowymi, trzeci resztą kremu, a ostatni cienko powidłami, na które wylewam polewę czekoladową. Wierzch dekoruję wg uznania.
Jest pyszny! Przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Alina Waliczek z DzimierzaŹródło: Kobieta i życie