Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort rabarbarowy z galaretką"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 176
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 176
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z połową cukru i 5 łyżkami gorącej wody. Z białek i reszty cukru ubij pianę. Obie masy połącz i dodaj przesianą mąkę.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w temperaturze 160 °C ok. 45 minut. Wystudź i przekrój poziomo. Spód ciasta owiń po obwodzie paskiem folii aluminiowej szerokości ok. 8 cm.
Z mleka i mąki ugotuj gęstą masę i wystudź ją. Dodaj tłuszcz utarty z cukrem i mieszaj, aż powstanie krem. Dolną część ciasta posmaruj połową kremu i wstaw do lodówki do stężenia.
Oczyść rabarbar i pokrój na kawałki długości ok. 3 cm. Włóż do rondelka, zalej winem, dodaj cukier i duś przez 5 minut. Wyjmij 1/3 rabarbaru z rondla i odłóż. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną w 50 ml wody, zagęść nią rabarbar w rondelku i podgotuj przez 2 minuty. Odstaw do schłodzenia, a następnie rozprowadź na cieście ze stężałym kremem i przykryj drugim płatem ciasta.
Rozprowadź na torcie pozostały krem (2-3 łyżki odłóż), a na wierzchu rozłóż duszony rabarbar. Przygotuj galaretkę i zalej nią rabarbar.
Tort wstaw na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu zdejmij folię aluminiową, posmaruj boki tortu resztą kremu i obsyp wiórkami.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 323 kcalŹródło: Na żywo