Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort – runo leśne"
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 46
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37715
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3693
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 46
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37715
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3693
Składniki
Szpinak rozmroź, odcedź z nadmiaru wody i w razie potrzeby drobno posiekaj (najlepiej kup szpinak siekany). Odstaw. Jajka zmiksuj z cukrem. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół.
Tępą stroną noża zeskrob ciemne nasionka i dorzuć do zmiksowanych jaj. Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj, po czym połącz ze szpinakiem. Foremkę wysmaruj masłem, spód dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy o średnicy ok. 25 cm i piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 °C. Po wystudzeniu wierzch ciasta odetnij. Rozdrobnij i odłóż.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Wyłóż na ciasto i równo rozsmaruj. Posyp rozdrobnionym ciastem. Udekoruj torcik ziarenkami granatu. Owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybić całą zawartość.Źródło: Na żywo