Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Tort: czekoladę pokruszyć,włożyć do małego garnka i rozpuszczać w kąpieli wodnej.Wyjęte wcześniej z lodówki masło pokroić i utrzeć z połową cukru na puszysty krem,wbijając pojedyńczo żółtka a następnie wlać roztopioną czekoladę. Ubić sztywną pianę z białek. Wymieszać delikatnie z resztą cukru i wlać do czekoladowego kremu. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i starannie wymieszać. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm posmarować masłem, posypać mąką. Nagrzac piekarnik do temp. 180 st. i piec ok. godz.
Nadzienie : do dżemu morelowego dodać 2 łyżki wody i podgrzać na parze. Przekroić tort na dwie części ,posmarować dżemem i nałożyć warstwy na siebie.
Polewa: rozpuścić czekoladę z masłem, zostawić do wystygnięcia i lekko ubić mikserem. Udekorować tort polewą.