Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort Sachera"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Składniki
Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrami. Ucieraj dalej, dodając po 1 żółtku. Wlej ostudzoną czekoladę, wymieszaj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy czekoladowej. Białka ubij z cukrem pudrem. Wmieszaj do ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto. Piecz ok. godz. w 180°C. Ostudź w formie. Wyjmij i przekrój na 2 blaty.
Marmoladę podgrzej z likierem. Przełóż ciasto, a następnie odstaw do wystudzenia.
Zrób polewę: stop czekoladę, połącz z olejem. W garnku wymieszaj wodę z cukrem i zagotuj. Ostudź, chłodny roztwór dodaj do czekolady, wymieszaj. Nałóż na tort.
Legandarny tort stworzył 16-letni Franz Sacher, uczeń szefa kuchni na dworze księcia Metternicha w 1832 roku. Dziś powstaje w słynnej cukierni Hotelu Sacher w Wiedniu.Źródło: Świat kobiety