Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem p...
Odsłon: 24482
Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem p...
Odsłon: 24482
Składniki
bialka ubic dodawac cukier a nastepnoie delikatnie obie maki. piec biszkopt jakies 30min.
Przygotowanie kremu: W dużym garnku gotujemy 2 szklanki mleka. W mniejszym garnku łączymy budyń, cukier, cukier waniliowy, mąkę, żółtka, resztę mleka i ucieramy je mikserem, aż masa będzie gładka, bez grudek z tym, że mleko dolewamy powoli, stopniowo. Gdy mleko zawrze, zmniejszamy moc palnika na najniższy wlewamy masę budyniową i ciągle mieszając gotujemy ją na wolnym ogniu, aż dokładnie zgęstnieje (krem z trudem będzie skapywał z łyżki). Na początku krem jest grudkowaty, niech to Was nie zraża, to znak, ze za chwilę będzie gotowy, a dodatkowo wszystkie grudki rozbiją się jeszcze przy późniejszym dodaniu masła i margaryny :) Gotowy krem odstawiamy do ostudzenia (np. w większy garnek z zimną wodą), a gdy całkowicie wystygnie wkręcamy do niego miękkie masło i margarynę. Tak przygotowany krem nadaje się od razu do przekładania tortu. Z racji tego, że w składzie nie zawiera śmietany świetnie sprawdza się również jako krem pod do masę cukrową. Z tych proporcji kremu wystarczy na przełożenie dwóch – trzech blatów tortu o średnicy 20 – 24 cm.
tort oblozylam masa cukrowa;) smacznego;)