Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na święta. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie ciasta – sernik i makowiec pięknie uperfumowane aromatem pomarańczy. Jest przepyszne i do tego szykownie prezentuje się na świątecznym stole!
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 95
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2702
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2204
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 95
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2702
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2204
Składniki
Ciasto na spód.
tortownica 30 cm
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając je co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wałkujemy ciasto i wkładamy na spód blaszki wyścielonej na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Ciasto lekko studzimy. Wykładamy na nie warstwę makową.
Warstwa makowa:
Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy puszystą, białą masę ok. 4 minut. Następnie dodajemy mak z puszki, skórkę pomarańczową.
Warstwa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.
Do misy miksera wkładamy miękkie masło i razem z cukrem pudrem rozbijamy je na puch. Dokładamy po jednym żółtku i po 2-3 łyżki sera. Cały czas miksujemy. Działamy tak aż do wyczerpania składników. Na koniec dorzucamy skórkę pomarańczową, śmietanę i budyń. Krótko i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dokładamy pianę z białek, którą wtłaczamy do masy serowej delikatnie łyżką. Masę serową wykładamy na warstwę maku.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut – do zarumienienia warstwy serowej. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczony seromakowiec zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku przez 15 minut, następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy tak ciasto około godziny.
Wystudzony całkowicie seromakowiec polewamy białą czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciemną czekoladę roztapiamy również, przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę woreczka i robimy pajęczynę na białej polewie.
Wstawiamy go do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort seromakowy najsmaczniejszy jest, kiedy poleży trochę w lodówce. Jeśli nie zużyjemy całego ciasta kruchego na spód możemy odłożyć je do zamrażarki lub wykorzystać do zrobienia małego mazurka,
Tort seromakowy gotowy!