Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno w kształcie tortu. Sernik o smaku Kajmakowym z brzoskwiniami i roladą w środku. Tort obłożony podwójną warstwą i rozetkami. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3502
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3018
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 177
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3502
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3018
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 177
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Składniki
biszkopt 1-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia.
Włożyć z powrotem do tortownicy z wyżej zabezpieczonymi bokami.Lecz na spód tortownicy włożyć najpierw specjalną podkładkę pod torty.Posmarować miękką nutellą.
biszkopt 2-Zrobić jak poprzedni biszkopt z tym, że wylać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 * ok.20-25 min. Zaraz zwinąć górą do środka i zawinąć w kuchenną ściereczkę. Odstawić aż wystygnie.
krem jagodowy do rolady-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem i frużeliną. Jeśli mało słodka frużelina, można dodać trochę cukru pudru.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Biszkopt na roladę odwinąć i posmarować. Zwinąć ponownie jak krem zaczyna tężeć i schłodzić na przynajmniej godzinę.
Roladę pokroić w ukośne pasy, raz w prawo a raz w lewo.
Kawałki rolady ułożyć do tortownicy w okrąg.
krem z Kajmakiem-Postąpić jak z kremem jagodowym do momentu dodania żelatyny. Na sam koniec dodać odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie je wmieszać i zaraz wylać do tortownicy na roladę. Odstawić sernik na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przełożyć wraz z podkładką pod torty na paterę.Pamiętać, że na paterze zrobić kleks z jakiegoś kremu, żeby zapobiec przesunięcie tortu.
krem czekoladowy- Krem zmiksować ze śmietanką i serkiem w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały sernik i wygładzić. Potem specjalną szpatułką zrobić wzorek na boku a łyżeczką na górze.
krem śmietankowy- Postąpić jak z poprzednim kremem. Połowę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki na górze tortu. Rozetki posypać odrobiną maczku cukierniczego. Resztą kremu posmarować jako II warstwą boki tortu do połowy, lecz z nierówną linią. Odpowiednią szpatułką wyrównać i zrobić ozdobny wzorek.
Tort serowy przetrzymywać w lodówce a kroić ostrym nożem.