Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po przekrojeniu tort wygląda bardzo efektownie i świetnie smakuje.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2156
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2156
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Składniki
Mąki,kakao i proszek przesiać i dokładnie połączyć.Żółtka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.Białka lekko ubić,dodać resztę cukru i ubić na bardzo sztywną pianę.Stopniowo dodawać masę z żółtek delikatnie mieszając.Po trochu wsypywać przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Tortownicę o śr.24cm. wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto.Piec w 180 st.35-40min.Gotowy biszkopt zostawić na 10 min. w formie,następnie wyłożyć gotowe ciasto na metalowy ruszt i odstawić do następnego dnia[świeżo upieczony biszkopt trudno się kroi].
Następnego dnia biszkopt przekroić na trzy warstwy.Jedną odłożyć,z pozostałycz wyciąć krążki o średnicy 12 i 17 centymetrów.Największy krążek położyć na podstawce do tortów,wokół zapiąć obręcz tortownicy.Brzoskwinie z puszki osączyć ,połowę zmiksować aby otrzymać 500ml.musu.Jeżeli używamy świeżych owoców również część miksujemy,aby uzyskać 500ml.musu.Otrzymany przecier mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku,śmietankę ubijamy.Wystudzoną żelatynę mieszamy najpierw z kilkoma łyżkami kremu[zapobiega to tworzeniu się grudek],wlewamy do reszty kremu i energicznie mieszmy.Wstawiamy do lodówki.Gdy krem zacznie tężeć dodajemy bitą śmietanę.
1/3 kremu rozsmarować na biszkopcie w formie,na środku położyć krążek o średnicy 17cm. i posmarować połową pozostałego kremu.Na wierzchu położyć najmniejszy krążek,rozsmarować resztę kremu dookoła ciasta[biszkopt zostawić nieposmarowany]. Odstawić do lodówki.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu[można wykorzystać syrop po brzoskwiniach w puszce].Resztę brzoskwiń pokroić na cząstki,rozłożyć promieniście wokół biszkoptu na środku tortu,zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki,aż galaretka zakrzepnie.