Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i bardzo prosty
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5665
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36238
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 110
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5665
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36238
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 110
Składniki
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia ( najlepiej przesiać przed dodaniem do masy jajecznej). Dodajemy niewielkimi porcjami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. W międzyczasie dodajemy 2 łyżki wody. Mieszamy do połączenia składników.
Następnie tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy biszkopt przez ok. 30 min w temp. 180 stopni( nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia gdyż biszkopt może opaść). Po 30 min wyłączamy piekarnik ale biszkopt pozostawiamy w nim jeszcze na kilka minut. Po wyciągnięciu odcinamy ciasto od tortownicy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia ( dzięki temu uzyskamy prosty biszkopt). Należy poczekać aż biszkopt dobrze wystygnie zanim go przekroimy ( ok 2 godzin). Później przekrawamy biszkopt na 3 blaty.
Ubijamy śmietankę na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wyciskamy sok z połowy cytryny mieszamy z 3/4 szklanki wody( można dodać 1 łyżeczkę cukru) tak przygotowanym roztworem nasączamy pierwszy blat następnie kładziemy porcję bitej śmietany a na nią owoce. Z drugim blatem robimy identycznie. I kładziemy ostatni blat którego już nie nasączamy, przykrywamy go bitą śmietaną oraz boki naszego tortu ładnie wygładzając nożem. Dekoracja według upodobań ja ozdobiłam owocami i startą czekoladą.
Wkładamy tort do lodówki aby dobrze się schłodził ( wg mnie najlepszy jest następnego dnia). Smacznego ! :)