Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort śmietankowy ze śliwkami"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksując dodawaj stopniowo po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
Śliwki umyj i usuń pestki. Duś w garnku z cukrem przez 15 minut i wystudź. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodaj serek i zmiksuj. Biszkopt przekrój. Na jeden wyłóż połowę kremu, zrób kleksy ze śliwek, przykryj drugim. Boki i wierzch pokryj kremem, robiąc kleksy ze śliwek. Schłodź.
Czas: około 1,5 godziny.
Do ciast najlepiej użyć śliwek węgierek, bo szybko się pieką i mają wspaniały smak. Z nich także robi się najlepsze powidła. Śliwki na powidła można zbierać z drzew nawet po pierwszych przymrozkach, gdy są już lekko przejrzałe. Są wtedy jeszcze bardziej aromatyczne. Wystarczy je krótko gotować i gorące wkładać do słoików.Źródło: Dobry Tydzień