Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na 4 latka, ale oczywiście może być na każde inne urodziny :) prosty lekki i bardzo smaczny
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 117
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 197
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 299
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 63
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 117
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 197
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 299
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 63
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier dla utrwalenia piany. Żółtka, ocet i proszek wymieszać w wysokiej szklance, miseczce - ponieważ troszkę zaczną rosnąć :) Do ubitej piany dodać wymieszane żółtka i oliwę/olej, połączyć - można mikserem. Dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łopatka, nie mikserem :) Całość przelać do tortownicy, u mnie średnica 25cm. Temperatura 170-180stopni, około 15 min (zależy od piekarnika). Piec do uzyskania ładnego złotego/lekko beżowego koloru i tzw suchego patyczka. Przed wyjęciem można sprawdzić dla pewności :) Wystudzić. Następnie przekroić na pół biszkopt.
Masa śmietankowa: Ubić kremówkę na sztywną pianę ale trzeba uważać żeby nie przeciągnąć. Pod koniec, kiedy kremówka ma konsystencję kwaśnej śmietany dodać cukier.
Wykonanie: Na pierwszą część biszkoptu* położyć dżem z czarnej porzeczki, na to masę śmietankową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Cały biszkopt pokryć jeszcze masą śmietankową ale już cieniutko, tak żeby masa cukrowa się przykleiła. Gotową masę cukrową wałkujemy na cieniutko podsypując cukrem pudrem i dopasowując do kształtu tortu. Następnie do niewielkiej ilości masy cukrowej dodawać barwnik do uzyskania pożądanego koloru. Wyciąć odpowiednie kształty, przykleić całość lukrem. * Jeśli chcemy mieć lekko kwaskowy tort można nasączyć go wodą z cytryną, zrównoważy to słodkość masy cukrowej. Smaczego!