Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na 4 latka, ale oczywiście może być na każde inne urodziny :) prosty lekki i bardzo smaczny
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231619
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4894
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36050
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1325
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231619
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4894
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36050
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1325
        
        
                Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier dla utrwalenia piany. Żółtka, ocet i proszek wymieszać w wysokiej szklance, miseczce - ponieważ troszkę zaczną rosnąć :) Do ubitej piany dodać wymieszane żółtka i oliwę/olej, połączyć - można mikserem. Dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łopatka, nie mikserem :) Całość przelać do tortownicy, u mnie średnica 25cm. Temperatura 170-180stopni, około 15 min (zależy od piekarnika). Piec do uzyskania ładnego złotego/lekko beżowego koloru i tzw suchego patyczka. Przed wyjęciem można sprawdzić dla pewności :) Wystudzić. Następnie przekroić na pół biszkopt.
Masa śmietankowa: Ubić kremówkę na sztywną pianę ale trzeba uważać żeby nie przeciągnąć. Pod koniec, kiedy kremówka ma konsystencję kwaśnej śmietany dodać cukier.
Wykonanie: Na pierwszą część biszkoptu* położyć dżem z czarnej porzeczki, na to masę śmietankową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Cały biszkopt pokryć jeszcze masą śmietankową ale już cieniutko, tak żeby masa cukrowa się przykleiła. Gotową masę cukrową wałkujemy na cieniutko podsypując cukrem pudrem i dopasowując do kształtu tortu. Następnie do niewielkiej ilości masy cukrowej dodawać barwnik do uzyskania pożądanego koloru. Wyciąć odpowiednie kształty, przykleić całość lukrem. * Jeśli chcemy mieć lekko kwaskowy tort można nasączyć go wodą z cytryną, zrównoważy to słodkość masy cukrowej. Smaczego!