Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort sylwestrowy"
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 270
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 270
Składniki
Białka ubij na sztywno mikserem, stopniowo dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je wzdłuż na 2 blaty.
Kawałek masy marcepanowej oderwij i dodaj do niej kakao. Masę marcepanową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem – z jasnej wytnij koło wielkości tortownicy, z ciemnej kółka i wskazówki zegara. Serek mascarpone oraz nutellę zmiksuj.
Następnie dodaj przestudzoną czekoladę. Na koniec wsyp orzechy, wymieszaj. Włóż do lodówki, by krem zgęstniał. Pierwszy blat posmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Na wierzchu rozłóż jasny marcepan, udekoruj ciemnym. Boki posyp wiórkami czekoladowymi.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie