Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik szampański na szampańską imprezę urodzinową!
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem.
Mąkę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnego mleka, a następnie wlać do wrzącego mleka (1 szklanka) z wanilią stale mieszając.
Do gotującej masy wlać ubite żółtka z cukrem i i dalej mieszać. Należy uważać aby masa nie przypaliła się. Najlepiej robić to w dwóch naczyniach.
Gotujemy, aż masa zgęstnieje, ale nie zagotuje się.
Dokładnie ucieramy masło stopniowo dodając do niego ostudzoną masę mleczną.
Tortownicę wyłożyć namoczonymi w soku biszkoptami (spód i boki). Musimy pamiętać aby zanurzać je dosłownie na chwilkę. Nałożyć pierwszą warstwę masy rozłożyć na nią odsączone wcześniej ananasy. Wyłożyć pozostałą masę i znowu ananasy.
Na wierzch ułożyć ponownie namoczone biszkopty, płaską stroną do wierzchu (będzie łatwej udekorować torcik polewą czekoladową).
Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotować polewę czekoladową i polać ciasto.
Ja czasami dekoruję torcik, co widać na załączonym zdjęciu (wtedy zwiększam ilość masła jeszcze o1/3 kostki) ale częściej zostawiam oblany białą i czekoladową polewą w różne esy floresy.
Najlepiej smakuje oczywiście mocno schłodzony.