Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort szpinakowy z mascarpone"
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 90
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 90
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Składniki
Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Wiśnie bez pestek zasyp cukrem, dodaj skrobię i zalej wodą. Gotuj, aż się zżelują.
Do gorącej masy dołóż gotową żelatynę. Wymieszaj i schłodź.
Szpinak z olejem zmiksuj.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj szpinak i suche . Całość wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem pergaminowym i wylej ciasto. Piecz 50 minut w 180°C. Po wyjęciu ostudź, zetnij wierzch i pokrusz.
Biszkopt przetnij na dwa blaty. Na pierwszy nałóż śmietanę ubitą z cukrem i mascarpone, a na to porcję wiśni.
Wierzch przykryj drugim blatem i posmaruj łącznie z bokami pozostałą częścią kremu. Obsyp tort okruszkami i udekoruj wiśniami.
Czas: 120 min. 1 porcja = 350 kcal
<strong>Mistrz cukiernictwa: Tomasz Deker</strong>Źródło: Kurier TV