Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
3x P Przepyszny,Przełatwy,Przecudny :-)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 35
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 529
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2002
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3993
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 35
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 529
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2002
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3993
Składniki
Masło utrzeć z cukrem do białości.Miksując dodawać po jednym żółtku.Powstałą masę mieszamy z roztopioną i wystudzoną czekoladą(z jej 100 g) a następnie z mąkami i proszkiem do pieczenia.Z 6 białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z masą.
masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy(ok.24 cm).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni przez ok 45 minut9najlepiej do tzw.suchego patyczka).po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
•Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszamy z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
Każdy z krążków nasączamy rumem wymieszanym zwodą lub z zalewą z wiśni.Ilość alkoholu dowolna...jak kto lubi:-).Potem smarujemy kremem śmietanowym i układamy wiśnie i tak dalej,krążek,nasączamy,smarujemy itd...
na końcu cały tort smarujemy pozostałą masą śmietanową i dowolnie dekorujemy(ja potarłam pozostałą czekoladę i poukładałam kilka wisienek,które wcześniej sobie odłożyłam.
Tort powinien powędrowac do lodówki na 2,3 godziny,ale z doświadczenia wiem,ze najlepszy jest następnego dnia,niestety ciężko jest się pohamowć prze zjedzeniem tortu w dniu jego zrobienia:-)
Smacznego