Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort szwarcwaldzki z wiśniówką"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Czekoladę stop, ostudź. Masło utrzyj z 5 łyżkami cukru, połącz z czekoladą. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj. Białka ubij z 5 łyżkami cukru, pianę z białek połącz z masą. Biszkopty pokrusz i razem z mąką, proszkiem oraz migdałami domieszaj do masy czekoladowej. \
Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 40 minut. Odstaw ciasto do wystudzenia.
Połowę żelatyny wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Wiśnie osącz na sitku. Odłóż 3 łyżki zalewy wiśniowej, a resztę zagotuj z połową pozostałego cukru. Odłożoną zalewę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do gorącej zalewy. Zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Wtedy dodaj wiśnie, odstaw masę w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
W tym czasie ciasto rozetnij na 3 placki. Resztę żelatyny namocz, odstaw, by spęczniała. Wiśniówkę wymieszaj z cukrem waniliowym i podgrzej. Rozpuść w tym żelatynę. Śmietanę ubij na sztywno z resztą cukru, ostrożnie połącz ją z rozpuszczoną żelatyną i odstaw w chłodne miejsce.
Jeden z placków ułóż na spodzie tortownicy. Nałóż na niego połowę masy wiśniowej i 1/2 bitej śmietany. Przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj na nim resztę masy wiśniowej i 1/3 bitej śmietany. Połóż ostatni placek.
Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą śmietany. Posyp posiekanymi pistacjami. Boki udekoruj choinkami z czekolady. Schłodź.
ok. 75 minut. 1 porcja ok. 440 kcalŹródło: Tina