Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecę Wam tort, który mimo tego, że do najlżejszych nie należy to jego kaloryczności prawie nie czuć. Z góry przeproszę za zdjęcia i ich jakość, ale nie chciałam „otwierać” tortu przed przybyciem gości, a ci z kolei zjawili się dobrze po godzinie 19 i światło było już nie to. Ostatni kawałek, który ledwo się uchował i to jeszcze nie w takiej wersji w jakiej miał (kwestia „nowych i wspaniałych” pomysłów na krojenie tortów, z resztą nie moich – pomińmy) pokazuję już w porannym świetle. Jest to na pewno jeden z tych wypieków z których jestem na prawdę dumna i to nie tylko z powodu pozytywnych komentarzy, które zebrał, ale i smaku który mi samej bardzo przypadł do gustu. Nie ukrywam, że wymaga on nieco czasu i pracy, ale na większe rodzinne świętowanie warto zebrać się w sobie i go przygotować. Pracę spokojnie można też rozłożyć na dwa dni. nie bójcie się też słodyczy – kremy nie są przesłodzone mimo iż po składzie przypuszczać możecie, ze jest to słodki ulepek.
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14620
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14620
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, gdy tez nie rozpuści wbijamy kolejno żółtka. Maki, proszek i kakao przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewamy przestudzone masło. Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut. Studzimy i dzielimy na dwa blaty.
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Na końcu wbijamy żółtko. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, ocet i orzechy – mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg (o średnicy tortu). Ciasto wylewamy tak, aby mniej więcej osiągnąć naszkicowany kształt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 -35 minut.
Z cukru i wody gotujemy syrop – ma się pienić. W tym momencie dodajemy stopniowo orzechy – po łyżce lub dwie. Gotową masę zdejmujemy z ognia i dodajemy masło – mieszamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej orzechową pralinę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kwadrans – obserwujemy cały czas i wyjmujemy gdyby zaczęły się wcześniej palić. Pralinę studzimy tak, aby zastygła, wtedy łamiemy ją na kawałki i siekamy. Część zachowujemy do dekoracje – resztę wykorzystujemy do kremu.
Miękkie masło ubijamy do białości, dodajemy stopniowo przygotowaną pralinę. Kremem pralinowym smarujemy przygotowany wcześniej biszkopt. Układamy bezę i odstawiamy do schłodzenia.
Łyżkę cukru karmelizujemy i stopniowo dodajemy do niej odrobinę mleka. Gdy całość się skarmelizuje uzupełniamy karmel mlekiem. w 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy budyń krówkowy i pozostały cukier. Gotujemy wg zaleceń producenta a następnie studzimy. Miękkie masło ubijamy i dodajemy stopniowo budyń. Krem wykładamy na warstwę bezową, pozostawiając dwie łyżki masy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu kakaowego i smarujemy cienko pozostałym kremem. Ciasto wstawiamy do lodówki, w międzyczasie przygotowujemy dekoracje.
Schłodzoną śmietankę ubijamy i dodajemy cukier oraz kakao. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Kremem dekorujemy brzegi tortu, na górze pozostawiamy sobie do zrobienia rozetek.
Masło i śmietankę rozpuszczamy, dodajmy cukier, a na końcu kakao. Polewę studzimy i oblewamy nią tort. Brzegi i górę posypujemy praliną oraz dekorujemy kremem czekoladowym i przeciętymi na pół lub an ćwiartki czekoladkami.