Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11468
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4983
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1208
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10044
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1480
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11468
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4983
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1208
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10044
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1480
Składniki
Zółtka utrzeć z połową cukru, cukrem waniliowym i olejem. Białka ubić z resztą cukru pudru i połączyć z masą z żółtek. Zmieszać mąki z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć na tortownicę (ja piekłam na 24cm) i piec ok. 50min w temp.175 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na 3 krążki. Wszystkie składniki jeszcze na początku można podzielić przez 3 i piec oddzielnie 3 takie same ciasta - oczywiście krócej :-) - wtedy nie trzeba kroić, ale jest więcej pracy.
Przygotować oddzielnie obie masy do toru. Ja kupiłam takie do których dodaje się tylko mleko, bez masła - masa wtedy jest lżejsza, konsystencji Śnieżki. Z obu mas odłożyć troszeczkę do dekoracji. Do masy truskawkowej dodać pokrojone na małe cząsteczki (ok.2mm) truskawki - nie wielką ilość. Resztę truskawek pozostawić do dekoracji boków.
Masą truskawkową z truskawkami przełożyć krążki tortu. Masą śmietankową wysmarować boki i górę totu. Boki tortu udekoriwać truskawkami, a na górę położyć dekorację z opłatka jadalnego (kupiłam na Allegro 17zł). Udekorować tort odłożonymi masami.