Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 490
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 604
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 895
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 287
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 490
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 604
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 895
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 287
Składniki
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym.
Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.
Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.
Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.