Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem jasnym z dwoma kremami.Tort oblany polewą z dekoracją czekoladową.Tort z podobnych moich ostatnio tortów, polubionych przez rodzinę.Tort zrobiłam na podwójne przyjęcie, moje i męża.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1200
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14804
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 829
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1200
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14804
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 829
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
Rozsmarować połowę dżemu.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Potem dodawać porcjami serek, jogurt i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej nasączyć.
Posmarować resztą dżemu.
krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast truskawek, wmieszać pokrojone czekoladki i płatki czekoladowe. Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu, zdjąć rand z tortownicy i zabezpieczenia.
Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
krem maślany-Zmiksować miękkie masło z nutellą i posmarować cały tort. Schłodzić w lodówce.
polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.(myślałam że 2 białe i 2 ciemne polewy,zrobią kolor jasny brąz a wyszedł ciemny)Gęstniejącą polewą zrobić rozetki na dole tortu.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Trochę postukać i podnieść, tak że kleksy trochę spłyną.
Pasy z kleksami, powpychać do tub.Można podkłady plastikowe zwinąć w rulon i zabezpieczyć recepturkami.
Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.
Zrobić 3 kleksy, troszkę postukać papierem i posypać płatkami czekoladowymi. Będą to środki kwiatków.
Do pojemniczków np. po mascarpone, włożyć po kawałku papieru. Włożyć kilka płatków, nalać płynnej ale letniej polewy. Poukładać następne płatki, nalać troszkę polewy i włożyć przygotowany środek.Schłodzić.
Delikatnie wyjąć z pojemniczka i odkleić od papieru.
Udekorować tort i przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.