Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort urodzinowy.
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort urodzinowy.

12.10.2022 Odsłon: 3833
5.0 (18 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83

Na co dzień nie piekę tortów, z zawodu jestem ogrodnikiem, także było to również dla mnie swego rodzaju wyzwanie, przygotować tort urodzinowy tego typu. Nie ukrywam, że musiałam obejrzeć parę tutoriali jak zrobić koszyk i różyczki, ale efekt finalny myślę, że jest zadowalający. Myślę, że taki tort będzie również hitem z dawnych lat kiedyś na urodziny piekło się tylko i wyłącznie swojskie torty, a smak jaki pamiętam z najmłodszych lat to właśnie smak cytrynowy, u mnie akurat w nowszym wydaniu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (19)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3589

do 15 min 15 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1011

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3298

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 913

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 855

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 488

do 15 min 15 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3589

do 15 min 15 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1011

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3298

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 913

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 855

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 488

do 15 min 15 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort urodzinowy.
Autor:
SlodkoSlodka83
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Biszkopt budyniowy
  • Tortownica 22 – 24 cm
  • 5 jajek - L
  • ¾ szkl cukru
  • 1 szkl z czubkiem mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego - bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Krem do przełożenia tortu
  • 660 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • lemon curd
Lemon curd
  • 3 duże cytryny - sok z cytryn ok 200 ml
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • 3 jajka - L
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
Krem do dekoracji
  • 3 kostki masła
  • 300 g mleczka skondensowanego
  • cukier puder do smaku
  • aromat cytrynowy - parę kropli
  • barwniki spożywcze
  • perełki cukrowe
Dodatkowo
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • sok z cytryny do nasączeniacukier do smakuwoda
Sposób przygotowania:
1

Biszkopt upiecz najlepiej dzień wcześniej wieczorem. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i mieszaj mikserem do połączenia,następnie odłóż mikser. Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 35 – 40 min. Piecz w temp.180 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Biszkopt po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia. Przygotuj krem cytrusowy, czyli lemon curd. Cytryny sparz wrzątkiem. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki i wrzuć do rondelka. Z cytryn wyciśnij sok i wlej go do rondelka ze startą skórką z cytryny. Wsyp cukier i wbij całe jajka. Całość wymieszaj trzepaczką rózgową, wrzuć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Gdy masło się rozpuści możesz podkręcić delikatnie moc palnika, pamiętając o mieszaniu, po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia kremu. Cały proces przygotowania kremu może trwać 15 – 20 min. ale uwierz mi, że warto dla tego smaku. Gotowy krem powinien mieć konsystencje budyniu, przelej go do słoiczka, gdy wystygnie zakręć słoik i wstaw do lodówki. Następnego dnia możesz przejść do przełożenia tortu. Śmietankę i serek wrzuć do zamrażalnika na ok. 30 min. W tym czasie przygotuj nasączenie tortu oraz krem do dekoracji. Wyciśnij sok z dużej cytryny, wlej 300 ml wody i wsyp cukier do smaku, całość dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się cukru i gotowe. Przejdźmy teraz do kremu do dekoracji. Masło w temp. pokojowej ubij na puch z cukrem pudrem do smaku, następnie stopniowo dolewaj mleczko cały czas miksując. Na koniec dodaj do smaku parę kropli aromatu cytrynowego, całość wymieszaj już tylko na najniższych obrotach miksera, żeby odpowietrzyć krem. Gotowy krem podziel w zależności od tego ile kolorów chcesz uzyskać i jaką dekoracje chcesz zrobić. Ja swój krem do dekoracji podzieliłam na 3 części. Do ubitego kremu wsyp barwnik u mnie różowy, zielony i brązowy, wymieszaj krótko mikserem i gotowe. Z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki, wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni, jak widać na załączonym obrazku. Schłodzoną śmietankę i serek ubij razem na sztywno, pod koniec ubijania zacznij wrzucać łyżka po łyżce lemon curd, mieszaj mikserem do połączenia. Na koniec wsyp cukier puder do smaku, wymieszaj krótko i krem jest gotowy. Biszkopt podziel na 3 blaty. Pierwszy krążek ułóż na talerzu, nasącz, posmaruj blat dżemem z czarnej porzeczki, nałóż rant od tortownicy i wyłóż pierwszą warstwę kremu. Wyrównaj i nałóż drugi krążek biszkoptu, nasącz, posmaruj dżemem i wyłóż krem, ponownie wyrównaj. Ostatni krążek przesmaruj dżemem od spodu i przyłóż na krem. Dociśnij górę, nasącz i całość i wstaw do lodówki na godz. lub zamrażalnika na pół godz. żeby masa ściągnęła. Schłodzony tort przesmaruj boki i górę cienko resztą kremu z miski. I teraz ta najtrudniejsza część, czyli dekoracja. Do dekoracji użyłam 3 tylek Wilton. Dekoracje zaczęłam od zrobienia koszyka na około tortu, podejrzałam sobie jak to robią wprawione dziewczyny na YouTube i mi również jakoś poszło. Następnie pocięłam sobie papier do pieczenia na kwadraty i zaczęłam robić róże z kremu, tu już trzeba się bardziej przyłożyć, również były pomocne tutoriale na YouTube, oraz gwóźdź cukierniczy i zwykłe nożyczki. Płatki róż robisz tylką, formujesz je na gwoździu cukierniczym, następnie ściągasz nożyczkami i układasz na papierze do pieczenia, wyciętych kwadratach. Całość wrzucasz na desce lub tacce do zamrażalnika na ok. 15 min. Schłodzone róże ściągasz z papieru i układasz na torcie. Na sam koniec pozostaje Ci zrobienie liści to już sama przyjemność, możesz mi wierzyć na słowo. Do zrobienia liści użyłam tylki, na koniec róże ozdobiłam perełką cukrową i nie pozostaje nic innego jak schłodzić dobrze nasz tort urodzinowy. Przygotowanie tego tortu najlepiej jest sobie rozłożyć na 2 dni. Krem lemon curd po przygotowaniu i zamknięciu w słoiczku możesz przechowywać do 2 tyg. w lodówce. Nasączenie tortu to już indywidualna sprawa każdej kucharki. Jedni lubią mniej nasączone torty inni bardziej. Do dekoracji tortu użyłam tylek Wilton( koszyk tylka nr 47, róże tylka nr 125, liście tylka nr 366). Do robienia róż bardzo przydatny jest gwóźdź cukierniczy i zwykłe nożyczki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki