Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort, idealny na 10 urodziny Smakera :)
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2887
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 650
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 199
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 829
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2887
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 650
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 199
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 829
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 292
Składniki
Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, potem wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek, amoniak i kakao, wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Krem: Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i na kipiące wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę śmietanowa: Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Przekładamy: Biszkopty przekrawamy na pół. Krem dzielimy na 3 części. Na spód dajemy biszkopt ciemny, smarujemy jedną częścią kremu, przekładamy biszkoptem jasnym, smarujemy połową masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki, smarujemy pozostałą masą śmietanową, przekładamy drugim biszkoptem ciemnym, smarujemy drugą częścią kremu, przekładamy drugim biszkoptem jasnym, po wierzchu i po bokach smarujemy trzecią częścią kremu , układamy truskawki i dowolną dekorację.