Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla dzieci na imprezę urodzinową. Tort z dekorację z mleka w proszku z klockami i postaciami lego. Tort zrobiłam dla najmłodszego mojego wnuczka.
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 129
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 183
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 328
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 129
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 183
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 328
Składniki
biszkopt- Żółtka zalewamy octem i mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.25 min.170*. Upiec drugi taki sam biszkopt a trzeci z kakao. Jak ktoś ma tortownicę kwadratową 27x27 cm.to może upiec jeden biszkopt z 8 jajek i przekroić na 3 blaty. W biszkoptach wyciąć kwadraty 27x27 cm. Resztę biszkoptu można wykorzystać na inne ciasto.
Z kartonu zrobić obramowanie 27x27 cm. Ułożyć jasny biszkopt. Biszkopt posmarować połową musu brzoskwiniowego.
krem serowy-jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,jogurt, frużelinę ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć na biszkopt z musem.
Przykryć biszkoptem ciemnym. Posmarować resztą musu. krem serowy-stracciatello-Postąpić jak z 1 kremem, tylko zamiast frużeliny, na koniec dodać startą czekoladę.
Przykryć trzecim biszkoptem i schłodzić parę godzin w lodówce.Zdjąć zabezpieczenia i ułożyć na paterze.
tynk-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło miękkie zmiksować na puch dodając cukier puder. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort. Można podzielić smarowanie na dwa etapy. Połową kremu posmarować tort i jego schłodzić z pół godz.Potem posmarować resztą kremu.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelką wody. Za pomocą silikonowych foremek, zrobić dekoracje.
Dekoracje z klocków, ułożyć na górze tortu. Po bokach tortu, przykleić figurki z lego i ułożyć resztę dekoracji.
Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.