Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort wiśniowy w marcepanie"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28721
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28721
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Białka ubij na sztywno, powoli dosypując 10 dag cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, wymieszaj łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz 35 minut w 200 st. Wystudź.
Zimny biszkopt rozetnij na 3 placki. Posmaruj je dżemem. Jeden od razu ułóż na spodzie tortownicy. Wszystkie galaretki rozpuść w ok. 300 ml wrzątku. Ubij 50 dag śmietany. Mascarpone utrzyj z 1 cukrem waniliowym i resztą cukru. Masę serową połącz z bitą śmietaną i rozdziel.
Do jednej porcji dodaj połowę zimnej galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć, rozsmaruj ją na biszkoptowym spodzie w formie. Rozłóż 1/3 cukierków. Lekko wciśnij je w masę. Schładzaj 20 minut. Potem przykryj drugim biszkoptem. Pozostałą masę serową wymieszaj z resztą galaretki. Rozsmaruj na cieście. Rozłóż połowę pozostałych cukierków i przykryj ostatnim blatem. Schładzaj 3 godziny.
Pozostałą śmietanę wymieszaj z ostatnim cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Ubij na sztywno. Tort posmaruj połową masy. Resztę rozdziel, jedną część wymieszaj z 1/2 łyżki kakao.
Obie masy na przemiennie przełóż do szprycy i włóż do lodówki. Marcepan zagnieć z resztą kakao, rozwałkuj. Tort przykryj marcepanem. Udekoruj rozetkami dwukolorowej śmietany i resztą cukierków.Źródło: Tina