Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort niezwykle elegancki i uroczysty. Ciasto to jest szczególności polecane dla wszystkich miłośników smaków kwaskowego i słodkiego. Tort z czarną porzeczką to połączenie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego i kwaskowego dżemu porzeczkowego. Ten wypiek jest doskonałym pomysłem na zakończenie letniego przyjęcia na powietrzu. Dżem z czarnej porzeczki można równie dobrze zastąpić na przykład wiśniami.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 63
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2441
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 527
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 873
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 63
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2441
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 527
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 873
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy dodać pojedynczo po żółtku. Miksować. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej. Krótko miksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzić. Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotować wraz z cukrem. W 250 ml mleka rozmieszać żółtka wraz budyniem i obiema mąkami. Mieszankę dodać do gotującego się mleka i gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać partiami zimny budyń. Miksować do momentu uzyskania kremu. Chłodzić około 20 minut w lodówce. Ciasto przeciąć na trzy blaty. Każdy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przełożyć kremem budyniowym. Tort chłodzić przez co najmniej trzy godziny. Polewa: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać tort. Dowolnie udekorować.