Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z czekoladą i kokosem"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Składniki
Cztery białka ubijamy na sztywno. Wanilię wyskrobujemy do sześciu żółtek, dodajemy cukier. Ucieramy na parze na gęstą masę. Mieszamy z ubitymi białkami, mąkami, kakao, proszkiem do pieczenia. Natłuszczamy tortownicę. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180oC ok. 30 minut.
Resztę białek z sokiem cytryny, cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Mieszamy z wiórkami. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy masę kokosową. Pieczemy w 160oC ok. 20 minut.
Podgrzewamy kremówkę. Wrzucamy oba rodzaje czekolad. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia. Schładzamy przez noc. Rano ubijamy na sztywny krem. Mieszamy ze spirytusem. Następnie odcedzamy wiśnie. Sok zagotowujemy. Kisiel mieszamy w małej ilości wody i wlewamy do gotującego się soku. Wrzucamy wiśnie. Mieszamy.
Biszkopt rozcinamy na dwa placki. Dolny smarujemy masą wiśniową. Nakładamy obręcz tortownicy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy kokosanką i smarujemy kolejną 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim plackiem. Schładzamy godzinę. Odkładamy dwie łyżki kremu.
Resztą kremu smarujemy brzegi tortu, wierzch polewamy stopioną czekoladą. Kiedy zastygnie, dekorujemy rozetkami z odłożonego kremu.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Wartość odżywcza porcji 395 kcal Białko 16,1 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 56 gŹródło: Rewia