Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z grejpfrutem i pistacją"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 243
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 123
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 37
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 35
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 243
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 123
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 37
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 35
Składniki
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone miękkie masło, jajko oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieć gładkie ciasto i odłóż w chłodne miejsce na ok. 30 minut, by odpoczęło.
Następnie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy i wyłóż nim tortownicę z wyższą krawędzią. Dno ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do przyrumienienia w temperaturze 180°C. l Wymieszaj twaróg z mlekiem skondensowanym, dodaj jajka i budyń waniliowy w proszku. Dobrze wymieszaj (nie ubijaj). Obrany grapefruit pokrój na kawałeczki.
Wlej krem do podpieczonego ciasta i ułóż kawałki owoców. Piecz w temperaturze 170° C ok. 35 minut. Odstaw do ostygnięcia. Resztę grejpfrutów obierz, podziel na cząstki i udekoruj tort. Posyp posiekanymi pistacjami.
Czas przygotowania: ok. 50 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 390 kcal.
Nie przepadasz za cytrusami? Na wierzch tortu, oprócz pistacji, wysyp np. posiekane drobno orzechy brazylijskie lub inne, które lubisz.Źródło: Na żywo