Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z likierem jajecznym"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
Utrzyj żółtka z połową cukru i pięcioma łyżkami gorącej wody na krem. Białka ubij z pozostałym cukrem na pianę. Obie masy połącz i delikatnie wymieszaj z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160° C ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudź w formie, wyjmij i przekrój poprzecznie na dwa płaty.
Dolny posmaruj marmoladą i sklej z górnym. Umyj tortownicę, wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na dnie połóż sklejony biszkopt. Twaróg wymieszaj z cukrem, likierem i ubitą śmietaną. Namocz żelatynę w kompocie i zagrzej prawie do momentu wrzenia. Jeszcze gorącą wlej do masy twarogowej i wymieszaj.
Na biszkopcie w tortownicy poukładaj odsączone wcześniej i pokrojone brzoskwinie. Wyłóż na to masę z twarogu i żelatyny. l Wstaw tort do lodówki na 3 godziny. Potem wyjmij go z formy, boki obsyp posiekanymi orzeszkami, a wierzch udekoruj plasterkami karamboli. Czas przygotowania: 80 minut.
Cena porcji: ok. 6,5 zł Kalorie: porcja 320 kcalŹródło: Na żywo