Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z marcepanem"
Składniki
Białka ubij. Dalej ubijając, dodawaj cukier i żółtka. Wsyp obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj delikatnie. Przełóż do tortownicy. Piecz w temp. 190 st. do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę połam, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, ostudź. Mascarpone zmiksuj z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj 5 dag miękkiego masła. Dalej miksuj, aż powstanie gładki krem. 3/4 porcji odłóż do lodówki.
Pomarańcze sparz. Z dwóch otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Pozostałe obierz, podziel na cząstki. Usuń białe skórki, fileciki rozdrobnij. Dodaj do 1/4 porcji kremu razem z otartą skórką. Raz jeszcze całość zmiksuj.
Biszkopt przekrój na 3 blaty (2 cienkie, 1 gruby), skrop sokiem z pomarańczy. Cienkie blaty przełóż kremem pomarańczowym. Potem nałóż część jasnego kremu. Ostatni blat posmaruj dżemem oraz resztą kremu. Marcepan rozwałkuj. Wytnij duże koło. Obłóż tort. Z pozostałej masy zrób ozdoby.
czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 2,70 złŹródło: Świat kobiety