Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort typu śmietankowego z kolorowymi rozetkami. Tort z jasnym biszkoptem i dwoma kremami.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 330
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 230
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 330
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 230
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć połową musu porzeczkowego.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem, jogurtem i musem jeżynowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
Połowę dżemu poukładać w formie kleksów na krem.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że na koniec po żelatynie wmieszać tartą czekoladę. Wylać do tortownicy i wyrównać.
Porozkładać resztę dżemu.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić przez całą noc.
Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.
obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką i serkiem w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort. Górę tortu można poklepać skręconym papierowym ręcznikiem.
Na bokach tortu zrobić ozdobny szlaczek, specjalną packą.
rozetki-Krem zrobić tak samo jak poprzedni. Podzielić do trzech miseczek i każdy zafarbować.
Każdy krem włożyć do osobnego woreczka cukierniczego. Potem włożyć do specjalnego trój rozdzielczego adapteru z tylką M 1.
Zrobić kolorowe rozetki na górze i dole tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.