Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort z truskawkami z dodatkiem jadalnego opłatka.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4332
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11758
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6720
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5561
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13841
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4332
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11758
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6720
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5561
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13841
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z odrobiną soli. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia,następnie przesiewamy porcjami mąkę i cały czas miksujemy na gładka masę, dodajemy kakao na koniec ubite białka, które łączymy z masą za pomocą łyżki (delikatnie mieszamy). Nagrzewamy piekarnik do 180st. Tortownicę (26cm) smarujemy margaryną dno i posypujemy bułką tartą, boki pozostawiamy suche. Wlewamy ciasto, wyrównujemy brzegi a następnie zrzucamy 2 razy z wys. ok 30cm aby pozbawić ciasto pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 40min do suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy jeszcze raz biszkopt aby nie opadł. Pozostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu: Śmietanę ubijamy, pod koniec zmniejszamy obroty i dodajemy cukier wanilinowy, serek oraz rum. Chwilę ubijamy i krem gotowy. Jeśli dla kogoś wyda się za mało słodki można dodać cukru pudru. Przekładanie biszkoptu: Biszkopt kroimy na 3 równe plastry, pierwszy płat nasączamy odrobiną wody z cytryną i cukrem, smarujemy konfiturą całą powierzchnię na to kładziemy krem, następnie plastry truskawek i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Powtarzamy wszystkie czynności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Smarujemy kremem boki i górę tortu. Rozprowadzamy go równomiernie za pomocą szpatułki. Trochę kremu zostawiamy do dekoracji szprycą. Boki obsypujemy startą czekoladą, wbijamy ćwiartki truskawek dookoła w równych odstępach. Kładziemy opłatek na środek tortu, po ok. 10 min w lodówce można zrobić dekorację szprycą. Tort najlepiej schłodzić 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego