Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort ziemniaczany"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, polej olejem, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Marchewki obierz, pokrój w słupki, gotuj 10 minut na parze.
Białka ubij z solą, dodawaj po żółtku, ubijaj. Dodaj mąkę, tymianek. Ubij. Formę wysmaruj masłem. Ułóż na dnie warstwę ziemniaków, marchewki i rukoli. 3 Ułóż drugą warstwę warzyw, zalej ciastem. Piecz 40 minut pod przykryciem.
Czas: około 2 godzin.
Dobrze wiedzieć
Zapiekanka to potrawa, która nie traci wartości odżywczych i smakowych, jeśli podgrzewamy ją i podajemy następnego dnia. Dlatego możesz przygotować potrawy więcej niż zwykle i podać ją rodzinie na dwa kolejne obiady lub jako ciepłą kolację.Źródło: Dobry Tydzień