Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe z cytrynową pianką i kremem czekoladowym, godne świąt.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11970
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5115
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1423
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11970
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5115
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1423
Składniki
biszkopt jasny-Ubić białka ze szczyptą soli i wodą,potem cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko mieszać, dolewając na koniec olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175* C.
biszkopt czekoladowy- Ubić białka ze szczyptą soli,potem cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z kakao i proszkiem. Lekko wymieszać, potem dodać startą czekoladę i wymieszać ale nie długo. Wylać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*C.
Na jasny biszkopt rozsmarować powidła.
pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z pudrem, potem Śnieżką, następnie z jogurtem. Na koniec zmiksować z tężejącymi galaretkami. Wylać na powidła.
Przykryć czekoladowym biszkoptem.
Czekolady wraz ze śmietanka, rozpuścić nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce ok. pół godziny, albo całą noc.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Ubić śmietankę z pudrem, potem jogurtem.Na koniec z letnią żelatyną, ale krótko.Wyłożyć na czekoladowy biszkopt. Posypać startą czekoladą albo startymi wafelkami i schłodzić.
Ciasto przechowywać w lodówce i kroić ciepłym nożem.