Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania z makiem królują na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do ciast z tym dodatkiem. W wielu domach przygotowuje się również tradycyjne makiełki, są nie tylko smacznym, ale również bardzo sycącym deserem. Przypominają nieco śląskie makówki, chociaż w tym wypadku zamiast bułek lub sucharków wykorzystuje się domowy makaron.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 35
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 28
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 296
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 35
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 28
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 296
Składniki
Mak zalej gorącym mlekiem, a następnie odstaw na minimum godzinę. W międzyczasie posiekaj wszystkie bakalie, jednak nie rób tego zbyt drobno. Mak zmiel dwukrotnie, a następnie dodaj do niego miód, aromat migdałowy, miękkie masło oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj, odcedź i dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę makową. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić makiełki dodatkową porcją miodu.