Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania z makiem królują na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do ciast z tym dodatkiem. W wielu domach przygotowuje się również tradycyjne makiełki, są nie tylko smacznym, ale również bardzo sycącym deserem. Przypominają nieco śląskie makówki, chociaż w tym wypadku zamiast bułek lub sucharków wykorzystuje się domowy makaron.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36667
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3837
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 568
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2995
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36667
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3837
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 568
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2995
Składniki
Mak zalej gorącym mlekiem, a następnie odstaw na minimum godzinę. W międzyczasie posiekaj wszystkie bakalie, jednak nie rób tego zbyt drobno. Mak zmiel dwukrotnie, a następnie dodaj do niego miód, aromat migdałowy, miękkie masło oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj, odcedź i dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę makową. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić makiełki dodatkową porcją miodu.