Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania z makiem królują na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do ciast z tym dodatkiem. W wielu domach przygotowuje się również tradycyjne makiełki, są nie tylko smacznym, ale również bardzo sycącym deserem. Przypominają nieco śląskie makówki, chociaż w tym wypadku zamiast bułek lub sucharków wykorzystuje się domowy makaron.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 194
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3972
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 353
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 911
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 194
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3972
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 353
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 911
Składniki
Mak zalej gorącym mlekiem, a następnie odstaw na minimum godzinę. W międzyczasie posiekaj wszystkie bakalie, jednak nie rób tego zbyt drobno. Mak zmiel dwukrotnie, a następnie dodaj do niego miód, aromat migdałowy, miękkie masło oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj, odcedź i dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę makową. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić makiełki dodatkową porcją miodu.