Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kujawiok to puszysta baba drożdżowa, posypana cukrem pudrem lub polana białym lukrem. Jak wskazuje nazwa deseru, to tradycyjny wypiek wielkanocny na Pomorzu i Kujawach. Co ciekawe, dawniej, aby wzbogacić żółty kolor babki wielkanocnej, dodawało się do niej odrobinę szafranu. W kujawioku tradycyjnie występują rodzynki.
Tradycyjna forma na babkę
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7834
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 997
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13589
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7834
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 997
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13589
Składniki
Drożdże włóż do miski, wsyp łyżkę cukru i połącz. Dodaj pół łyżki mąki i łyżkę ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw tak przygotowany zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia. Będzie gotowy, gdy podwoi swoją objętość.
Do głębokiej miski lub garnka dodaj 8 żółtek, całe jajko i szczyptę soli. Utrzyj do połączenia i dodaj pozostałą część cukru oraz aromat. Miksuj dalej, do uzyskania puszystej masy.
Do jasnożółtej, puszystej masy wsyp resztę mąki (przesianej przez sito) i dodaj resztę mleka. Na samym końcu wlej też gotowy rozczyn drożdżowy. Całość wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia, przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, na małym ogniu roztop masło i wlej do ciasta. Dodaj też rodzynki. Wymieszaj wszystko jeszcze raz drewnianą łopatką. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem tradycyjnej formy na babkę (wypełnij do połowy wysokości). Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nieco bardziej wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmij babkę i odwróć formę do góry dnem. Gdy nieco się ochłodzi, udekoruj lukrem i obsyp rodzynkami. Kujawiok gotowy!