Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Triumf teściowej smakiem i wyglądem przypomina karpatkę, przepis został jednak zbogacony o wiśnie z kompotu. Dzięki temu deser nabrał zupełnie innego smaku i charakteru. Triumf teściowej cieszy się ogromnym powodzeniem wśród gości na imprezach i większych uroczystościach rodzinnych.
mikser, tortownica o średnicy 28 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9599
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1148
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11499
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 517
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9599
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1148
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11499
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 517
Składniki
Do rondelka przełóż masło i wlej wodę. Składniki podgrzewaj do rozpuszczenia. Następnie dodawaj stopniowo mąkę i energicznie mieszaj ciasto, żeby nie powstały grudki. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, kiedy zacznie odklejać się od spodu garnka. Następnie odstaw ciasto do przestygnięcia.
Przestudzone ciasto połącz z pozostałymi składnikami: jajkami, solą i proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksuj. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części.
Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyściel papierem do pieczenia. Rozsmaruj połowę ciasta na dnie formy. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut (ciasto powinno się pofalować i nabrać od góry rumianego koloru). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź wyjmij z blaszki i przełóż na paterę. Ponownie postąp z drugą połową ciasta.
Półtorej szklanki mleka przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia. W pozostałej części mleka rozpuść dwa budynie i cukier. Przygotowaną mieszankę przelej cienkim strumieniem do mleka i energicznie mieszaj budyń. Gotuj na wolny ogniu do zgęstnienia.
Gotowy budyń przykryj, zdejmij z kuchenki i odstaw w chłodne miejsce do przestudzenia.
Masło ubij na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
Na spód parzonego ciasta wyłóż część wiśni. Przykryj je masą budyniową. Powierzchnię wyrównaj. Zatop w kremie drugą część wiśni. Ciasto Triumf Teściowej przykryj drugim płatem parzonego ciasta.
Gotowy deser udekoruj cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.