Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 150
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 222
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 150
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 222
Składniki
Białka ubić na puszystą pianę. Małymi porcjami dodawać cukier i żółtka. Kolejno dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę (26cm). Piec 30min w 160oC. Po wystygnięciu podzielić na dwie części.
Jaja ubić z cukrem na parze do osiągnięcia temperatury 65oC, zdjąć z nad pary i dalej ubijać aż masa wystygnie. Porcjami dodawać masło. Truskawki zblendować. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w wodzie. Zostawić do półstężenia.
Masę wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć kolejnym plackiem. Na wierzch biszkoptu położyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką.