Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3178
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 585
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2308
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3178
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 585
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2308
Składniki
Białka ubić na puszystą pianę. Małymi porcjami dodawać cukier i żółtka. Kolejno dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę (26cm). Piec 30min w 160oC. Po wystygnięciu podzielić na dwie części.
Jaja ubić z cukrem na parze do osiągnięcia temperatury 65oC, zdjąć z nad pary i dalej ubijać aż masa wystygnie. Porcjami dodawać masło. Truskawki zblendować. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w wodzie. Zostawić do półstężenia.
Masę wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć kolejnym plackiem. Na wierzch biszkoptu położyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką.