Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty w przygotowaniu tort z kremem czekoladowym. Idealny do nauki pieczenia tortów.
Tortownica 20 cm, papier do pieczenia
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 71
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 71
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 71
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 71
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, wsypać cukier, ubijając, aż się rozpuści. Dodać żółtka cały czas ubijając. Na końcu wsypać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy 20 cm. Piec 35 minut w 160 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zrzucić dynamicznie z dużej wysokości, żeby ciasto nie opadło. Biszkopt wystudzić. Przekroić na 3 krążki.
Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Następnie wystudzoną czekoladę przelać do miski, a następnie dodać śmietankę i zmiksować, aż masa zrobi się gęsta.
Krążki biszkoptowe nasączyć ponczem przygotowanym z herbaty i rumu, układać jeden na drugim przekładając kremem. Tort schłodzić około 3 godzin w lodówce, przekroić i podawać.