Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, smaczny i taki inny :)
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 492
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 373
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 492
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 373
Składniki
Przygotować biszkopty; Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żołtkai olej, na koniec mąka z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć razem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180*C przez 15-20 min.
Podobnie postąpić z Biszkoptem ciemnym , tylko do ubitych białaek z cukrem dodać żołtka, kakao, następnie mąkę i proszek. Piec jak wyżej. Do wypieku użyć formę okrągłą w wielkości od 20- 25 cm
Biszkopty wystudzone , położyć jeden na drugim i ostrym nożem wyciąć obręcze o szerokości ok. 2 cm. Następnie mieszając obręcze , ciemny jasny, ciemny jasny....utworzyć dwa placki. Nasączyć je dowolnym ponczem.
Przygotować MASE; Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, dobrze mieszając, do niej wlać 100g likieru kokosowego i wymieszać. Ubić śmietanę kremowkę na sztywno dodając do niej pukier puder, do ubitej kremowki dodać rozpuszczoną żelatynę z likierem. Wymieszać i rozsmarować na pierwszy placek wciskając również pomiędzy szczeliny między pierścieniami, masy nałożyć na grubość ok 1,5 cm na nią położyć drugi placek z kolorowych pierścieni i dokładnie rozsmarować pozostałym kremem kokosowym ; wierzch i boki.
Całość dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi. Można udekorować ozdobami z białej czekolady.