Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio przeglądając materiały do przepisów trafiłem na zdjęcia sprzed ponad dwóch lat. Były na nich W-Z-tki. Tyle, że z cukinii. Niemalże zapomniałem o tym przepisie i z przyjemnością powtórzyłem pieczenie. A przy okazji kolejne zdjęcia. Myślę, że jedno i drugie wyszło fajne. Klasycznej wuzetki nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Wielu, aż ślinka cieknie na samą myśl o delikatnym kakaowym biszkopcie, przełożonym powidłami i śmietankowym kremem. Cukinia, czyli minimum kalorii i maksimum witamin i składników mineralnych. Potas, żelazo, magnez, witamina B1, C, K, PP oraz beta-karoten. W warzywie tym nie odkładają się metale ciężkie, a oprócz tego jego spożywanie odkwasza organizm. Z użyciem cukinii przygotować można naprawdę dużo pysznego i zdrowego jedzenia. W-Z z cukinii to po prostu pyszne i super łatwe do zrobienia ciasto, nawet dla początkujących. Wychodzi wilgotne i aromatyczne. Jest też nieco mniej słodkie od oryginału. Cukinia powoduje, że cisto nie wymaga nasączania. Powiem Wam jeszcze, że ostatni kawałek został zjedzony po tygodniu. I smakował doskonale. Pierwszy raz piekłem w formie 18/27, a kolejny (co widać na zdjęciu) w tortownicy o średnicy 25 cm. Proporcje są takie same. Pieczemy? Zapraszam. I nie przerażajcie się długim opisem. Wyjaśniłem wszystko krok po kroku. Powinno być jasne nawet dla osoby początkującej w kuchni.
Polecam.
Odsłon: 1181
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1126
Polecam.
Odsłon: 1181
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1126
Składniki
Sposób przygotowania ciasta: W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie cukinie. Jeśli mamy młode cukinie, które mają delikatną skórkę i wnętrze z jeszcze nie wykształconymi pestkami, to wystarczy je tylko umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarte, na dużych oczkach. Jeśli cukinie nie są już takie młode, to polecam dodatkowo obrać je ze skórki i wydrążyć nasiona. Do startej cukinii wsypujemy pół łyżeczki soli. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by cukinia puściła sok. Tartą cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Słoną wodę wylewamy. Młode cukinie mogą puścić więcej wody, te starsze już znacznie mniej. Mnie z 650 g po odsączeniu, pozostało 400 g.
Do dużej miski wbijamy białka, ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Może to potrwać kilka minut, więc warto sięgnąć po mikser i ustawić najwyższe obroty. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku, później ubijamy jeszcze przez około 3 minuty, aż masa będzie bardzo puszysta. Gdy uzyskamy już jasny krem jajeczny, w którym cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszamy obroty i ciągle ubijając masę wlewamy olej. Olej wlewamy powoli, cienką strużką. Do masy jajecznej z olejem dodajemy całą odsączoną cukinię. Delikatnie mieszamy łyżką.
Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy. Mieszankę mączną wsypujemy w kilku partiach do większej miski z kremem jajecznym z cukinią. Stopniowo dodajemy tak całą mąkę. Otrzymamy dość gęste ciasto. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy tylko resztkami oleju. Do tak przygotowanej formy przekładamy całe ciasto. Formę z ciastem cukiniowym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto pieczemy około godziny, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwieramy drzwi i wyjmujemy ciasto z pieca. Zdejmujemy boki i przekładamy ciasto na kratkę, studzimy. Najczęściej ciasto ma na wierzchu lekkie wybrzuszenie. Ścinamy je delikatnie nożem. Odkładamy na bok i kruszymy. Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty, dolny smarujemy powidłami lub konfiturą.
Sposób przygotowania kremu: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone, a na końcu cukier puder. Sztywną masę wykładamy bezpośrednio na dolny blat posmarowany wcześniej dżemem i przykrywamy górnym blatem. Sposób przygotowania polewy: Mleko i czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Polewamy górny blat. Boki ciasta możemy oblepić pokruszoną częścią ciasta. Górę albo obsypujemy pokruszonym ciastem albo jak w klasycznej wersji, przyozdabiamy pozostałym kremem za pomocą rękawa cukierniczego.
Obie wersje widoczne są na zdjęciach. Smacznego!