Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • W-Z z cukinii - ciasto palce lizać
  • Ciasta
  • Przepis na

W-Z z cukinii - ciasto palce lizać

14.09.2020 Odsłon: 12064
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Ostatnio przeglądając materiały do przepisów trafiłem na zdjęcia sprzed ponad dwóch lat. Były na nich W-Z-tki. Tyle, że z cukinii. Niemalże zapomniałem o tym przepisie i z przyjemnością powtórzyłem pieczenie. A przy okazji kolejne zdjęcia. Myślę, że jedno i drugie wyszło fajne. Klasycznej wuzetki nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Wielu, aż ślinka cieknie na samą myśl o delikatnym kakaowym biszkopcie, przełożonym powidłami i śmietankowym kremem. Cukinia, czyli minimum kalorii i maksimum witamin i składników mineralnych. Potas, żelazo, magnez, witamina B1, C, K, PP oraz beta-karoten. W warzywie tym nie odkładają się metale ciężkie, a oprócz tego jego spożywanie odkwasza organizm. Z użyciem cukinii przygotować można naprawdę dużo pysznego i zdrowego jedzenia. W-Z z cukinii to po prostu pyszne i super łatwe do zrobienia ciasto, nawet dla początkujących. Wychodzi wilgotne i aromatyczne. Jest też nieco mniej słodkie od oryginału. Cukinia powoduje, że cisto nie wymaga nasączania. Powiem Wam jeszcze, że ostatni kawałek został zjedzony po tygodniu. I smakował doskonale. Pierwszy raz piekłem w formie 18/27, a kolejny (co widać na zdjęciu) w tortownicy o średnicy 25 cm. Proporcje są takie same. Pieczemy? Zapraszam. I nie przerażajcie się długim opisem. Wyjaśniłem wszystko krok po kroku. Powinno być jasne nawet dla osoby początkującej w kuchni.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (10)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40638

do 60 min 60 min
113
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 1021

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 718

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 255

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3357

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1575

do 30 min 30 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40638

do 60 min 60 min
113
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 1021

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 718

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 255

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3357

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1575

do 30 min 30 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
W-Z z cukinii - ciasto palce lizać
Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Składniki suche:
  • - 2 szklanki mąki pszennej
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1/2 szklanki kakao
  • - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • - 0,5 łyżeczki soli
  • .
  • Składniki mokre:
  • - 4 jajka
  • - 1 szklanka oleju rzepakowego
  • .
  • Składniki na krem:
  • - 500 ml śmietany kremówki 36%
  • - 250 g serka mascarpone
  • - 4 łyżki cukru pudru
  • .
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • - 3 łyżki mleka
  • - tabliczka gorzkiej czekolady
  • .
  • Dodatkowo:
  • - 2-3 cukinie (ok. 650 g)
  • - kilka łyżek powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej
Sposób przygotowania:
1

Sposób przygotowania ciasta: W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie cukinie. Jeśli mamy młode cukinie, które mają delikatną skórkę i wnętrze z jeszcze nie wykształconymi pestkami, to wystarczy je tylko umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarte, na dużych oczkach. Jeśli cukinie nie są już takie młode, to polecam dodatkowo obrać je ze skórki i wydrążyć nasiona. Do startej cukinii wsypujemy pół łyżeczki soli. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by cukinia puściła sok. Tartą cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Słoną wodę wylewamy. Młode cukinie mogą puścić więcej wody, te starsze już znacznie mniej. Mnie z 650 g po odsączeniu, pozostało 400 g.

2

Do dużej miski wbijamy białka, ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Może to potrwać kilka minut, więc warto sięgnąć po mikser i ustawić najwyższe obroty. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku, później ubijamy jeszcze przez około 3 minuty, aż masa będzie bardzo puszysta. Gdy uzyskamy już jasny krem jajeczny, w którym cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszamy obroty i ciągle ubijając masę wlewamy olej. Olej wlewamy powoli, cienką strużką. Do masy jajecznej z olejem dodajemy całą odsączoną cukinię. Delikatnie mieszamy łyżką.

3

Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy. Mieszankę mączną wsypujemy w kilku partiach do większej miski z kremem jajecznym z cukinią. Stopniowo dodajemy tak całą mąkę. Otrzymamy dość gęste ciasto. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy tylko resztkami oleju. Do tak przygotowanej formy przekładamy całe ciasto. Formę z ciastem cukiniowym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto pieczemy około godziny, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwieramy drzwi i wyjmujemy ciasto z pieca. Zdejmujemy boki i przekładamy ciasto na kratkę, studzimy. Najczęściej ciasto ma na wierzchu lekkie wybrzuszenie. Ścinamy je delikatnie nożem. Odkładamy na bok i kruszymy. Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty, dolny smarujemy powidłami lub konfiturą.

4

Sposób przygotowania kremu: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone, a na końcu cukier puder. Sztywną masę wykładamy bezpośrednio na dolny blat posmarowany wcześniej dżemem i przykrywamy górnym blatem. Sposób przygotowania polewy: Mleko i czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Polewamy górny blat. Boki ciasta możemy oblepić pokruszoną częścią ciasta. Górę albo obsypujemy pokruszonym ciastem albo jak w klasycznej wersji, przyozdabiamy pozostałym kremem za pomocą rękawa cukierniczego.

5

Obie wersje widoczne są na zdjęciach. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki